Spānijas nacionālā virtuve veidojusies dažādu šīs valsts reģionu tradicionālo virtuvju īpatnību ietekmē, tomēr Spānijas teritorijā var izšķirt trīs izteikti atšķirīgas virtuves:
1. Vidusjūras Spānijā izmanto daudz jūras veltes, piemēram, pescaíto frito. Šajā reģionā uzturā lieto arī izteikti daudz aukstās zupas, kā arī ēdienus, kuros galvenā sastāvdaļa ir rīsi, piemēram, paelja un arròs negre.
Paelja |
2. Spānijas centrālajā daļā uzturā lieto karstas un biezas zupas, piemēram, uz maizes un ķiplokiem balstīto kastīliešu zupu. Šajā reģionā pārtiku tradicionāli saglabā to sālot , piemēram, spāņu šķinķi, vai arī iemērcot olīveļļā, piemēram, kā Mačego sieru.
Mačego siers |
3. Trešā izteikti atšķirīgā virtuve ir Spānijas daļā pie
Atlantijas okeāna. Tur vairāk lieto ēdienus, kuri gatavoti no dārzeņiem
un zivīm, piemēram, pote gallego un marmitako. Izplatīts ir arī viegli kaltētais Lakonas šķiņķis.
Pote gallego |
Svarīgs spāņu virtuves produkts ir olīveļļa - kā nekā,
tieši šī zeme audzē 44% no visām pasaules olīvēm. Tieši olīveļļā
Spānijas labākajos restorānos tiek pagatavotas aizjūru delikateses, jo
spāņi ir pārliecināti, ka tā ir labākā zināmā eļļa.
Ēdieni šajā valstī tiek bagātināti ar dažādām mērcēm (sofrito), ko pārsvarā gatavo no vīna, visbiežāk no šerija (tipisks spāņu baltvīns, kas pirms celšanas galdā tiek izturēts 5-25 gadus).
Spāņu virtuvē neizpaliek arī daudzveidīgas mērces un sieri.
Spāniju pazīst pēc vārdiem: tapas, paelja, tortilja, gaspačo,
hamons, heress, sangrija.
Spāņu ēdienkartei ir raksturīga vienkāršība, un tajā dominē
dārzeņi: ķiploki, sīpoli, pipari, tomāti, pupiņas, zaļumi. Var teikt, ka
garšvielas spāņi lieto mēreni, vienīgi ķiploki un safrāns netiek
žēloti.
Spāņu ēdienu gatavošanas moto ir tiešs: "Ēdieniem ir jāgaršo tāpat kā
produktiem, no kuriem tos gatavo", tāpēc ēdieni tiek reti pārveidoti,
taisot biezeni vai kaut kādā veidā mainot.
Ņemot vērā iepriekš minēto, augsti tiek vērtēta
vienkāršība un tajā pašā laikā to grūti sasniegt. Tas prasa daudz laika
un profesionalitātes virtuvē.
Spānijas nacionālie ēdieni |
Avoti:
izskatās garšīgi.
AtbildētDzēstNoderīga informācija pirms ceļošanas uz Spāniju!
AtbildētDzēst